مصاحبه رئیس بنیاد نخبگان استان سمنان با خبرگزاری مرآت
رئیس بنیاد نخبگان استان سمنان باحضور در دفتر شبکه اطلاع رسانی مرآت، با خبرنگاران این مجموعه به گفتگو پرداخت.
به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان استان سمنان؛ رضا کی پور، رییس بنیاد نخبگان استان سمنان روز دوشنبه در نشست خبری به میزبانی خبرگزاری مرآت در محل این دفتر حاضر شد و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در خصوص رسالت بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه نخبه پروری و نخبه گزینی، وظیفه جامعه است، عنوان کرد: بنیاد نخبگان یک نهاد سیاست گذار است که در جهت رصد و شناسایی مستعدین برتر در جامعه ، هدایت و استفاده از ظرفیت های آنها و برداشتن موانع از سر راه آنها فعالیت می کند.
رییس بنیاد نخبگان با تأکید بر اینکه ما به دنبال برچسب زدن برافراد به عنوان نخبه و غیر نخبه نیستیم و بنیاد ملی نخبگان عضو ندارد، ادامه داد: این بنیاد تلاش میکند امکانات و ابزار لازم برای موفقیت مستعدان برتر در مسیر اقتصاد و فرهنگ دانش بنیان، نخبگی و کارآفرینی را فراهم کند و مستعد برتر کسی است که درمسیر نخبگی قرار دارد و باید با توانمند کردن استعداد های خود به اثرگذاری در جامعه برسد. افراد تحت پوشش بنیاد عضو آن نیستند و در واقع مشمولین طرح های بنیاد و دانش آموزان و دانشجویان مستعد می باشند.
کی پور با ذکر این نکته که جامعه نخبگانی کشور جامعه وسیعی است و نیازبه همکاری دستگاه های اجرایی مختلف در زمینه شناسایی و پرورش استعداد های درخشان دارد، تصریح کرد: در سطح دانش آموزی با همکاری وزارت آموزش و پرورش و در سطح دانشجویی و فارغ التحصیلان با همکاری وزارت علوم بنیاد نخبگان طرح های مختلفی را اجرایی کرده است.
وی در خصوص طرح های حوزه دانش آموزی بنیاد نخبگان اظهار کرد: در حال حاضر دو طرح شهاب(شناسایی و هدایت استعداد های برتر) و ایران گشت، (که بازدید هدفمند دانش آموزان در حوزه های مختلف براساس علاقه مندی آنها است، در سطح دانش آموزی و با همکاری وزارت آموزش و پرورش در حال اجرا است.)
رییس بنیاد ملی نخبگان در خصوص حمایت ازدانشجویان مستعد گفت: در حوزه دانشجویی طرح های بسیاری از جمله طرح شهیداحمدی روشن، شهید وزوایی، طرح شهید بابایی که همگی در زمینه حمایت از استعدادهای برتر و هدایت آنها دیده شده، در حال اجرا است.
وی در خصوص جزییات طرح شهید احمدی روشن گفت: امسال پنجمین دوره طرح مذکور است و دانشجویان مستعد در مقطع کارشناسی با معدل بالای 17 و در مقاطع تحصیلات تکمیلی با معدل بالای 18 درقالب هسته های پژوهشی مسئله محور و زیر نظر اساتید خبره در تیم های 8 تا 10 نفره در مقاطع مختلف و رشته های مختلف در مورد حل مسایل مبتلا به کشور فعالیت می کنند.
وی با اشاره به وجود 274 هسته طرح شهید احمدی روشن درکل کشوراظهارکرد: برا ی اولین باردر استان سمنان 4 هسته برگزیده شده اند که دو هسته در دانشگاه سمنان و دوهسته در دانشگاه صنعتی شاهروداست و در پایان این رقابت به گروههای برترتسهیلات مالی و امتیازی جهت حمایت های آینده بنیاد ارائه می شود .
رییس بنیاد نخبگان با اشاره به رویداد فرصت، از دیگر طرح های حمایتی از دانشجویان مستعد که زمان ثبت نام آن تا 15 اسفند ماه تمدید شده، افزود: رویداد فرصت یک رویداد رقابتی مسئله محور در قالب طرح شهید بابایی است که دانشجویان در پنج حوزۀ "کشاورزی نوین"، "اتوماسیون صنعتی"، "لوازم خانگی"، "سلامت و بهداشت" و "صنعت دریایی" به رقابت میپردازند و علاوه بر دریافت آموزشهای تخصصی ویژه، با فعالیت تیمی به پرورش ایده، طراحی صنعتی و ساخت محصول خود میپردازند. در پایان، تیمهای برگزیده نیز علاوه بر بهره مندی از مزایای ویژه برگزیدگان طرح شهید بابایی بنیاد ملی نخبگان، میتوانند سرمایۀ لازم برای ایجاد کسب و کار خود را جذب نمایند.
کی پور یادآور شد: بنیاد ملی نخبگان بعد از دانش آموختگی نیز از استعدادهای برتر با ارائه تسهیلات مختلف در قالب جذب در نهاد های دولتی و هیات علمی دانشگاهها و شرکت های دانش بنیان و ایجاد کسب و کار در قالب طرح های مختلف حمایت می کند.
وی در خصوص وضعیت ثبت اختراع ایده پردازان در کشور گفت: همه جای دنیا ثبت اختراع و ایده در واقع جنبه حقوقی دارد و جهت حفظ مالکیت معنوی یک ایده و طرح انجام می گیرد و متاسفانه کمتر از 1 درصد ایده ها قابلیت تجاری سازی دارند.
وی در خصوص پدیده نشت نشاء و فرارمغزها گفت: با توجه به عوامل رانش در داخل کشور ازجمله مسایل اقتصادی و اشتغال و نبود ظرفیت و بستر مناسب در حوزه صنعت و دانشگاه جهت بکارگیری این افراد و اینکه جایگاه اثرگذاری و بروز استعداد های آنهاوجود ندارد و وجود عوامل مجذوب کننده خارج از کشور بسیاری از فارغ التحصیلان را به سمت خود کشانده است..
وی در ادامه خاطر نشان کرد: ایجاد طرح هایی مانند طرح شهید احمدی روشن و پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان می توانند جهت حفظ سرمایه انسانی نوید بخش باشند.
بنیاد ملی نخبگان با وجود عمرکم و نوپا بودن کارهاو اقدامات خوبی را انجام داده، اما هنوز در آغاز راه است و تا رسیدن به مقصد نهایی راه طولانی را درپیش دارد.