سانو
(سروش اندیشه های نو)
بررسی قابلیت ریزوباکتری های بومی شهرستان دامغان به منظور طراحی کود زیستی بهبود دهنده ی رشد گیاه پسته
پسته (.Pistacia vera L) به عنوان یکی از مهمترین محصولات خشکبار صادراتی در کشورهای دارای اقلیم خشک و نیمه خشک به ویژه ایران شناخته می شود. جنس پسته از خانواده Anacardiaceae است. بیش از 500000 هکتار باغ پسته باروری و غیر بلال در ایران وجود دارد. مجموع تولید پسته در فصل زراعی 2017-2018 در ایران حدود 551 هزار و 307 تن بوده است و از این نظر پس از ایالات متحده آمریکا و ترکیه، ایران سومین کشور است. پسته از جمله گیاهان نسبتاً متحمل به شرایط محیطی نامطلوب مانند شوری خاک یا آب و خشکی است. با این حال، شرایط شور به دلیل کیفیت پایین آب آبیاری، مدیریت نامناسب و نمکسازی بهطور قابلتوجهی باعث کاهش قابل توجه استقرار، رشد و عملکرد درختان پسته طی سالهای اخیر در ایران شده است. گزارش شده است که تنشهای غیرزیستی از جمله شوری خاک، ماهیت سدیمی آن، وجود مقدار کم مواد آلی و محتوای بالای CaCO3 در این خاکها و همچنین دمای بالا عامل کاهش عملکرد این محصول در خشکسالی است. در خاکهای شور و سدیم تحت شرایط خشکی، اثرات نامطلوبی از طریق کاهش حلالیت و در دسترس بودن عناصر ریزمغذی مانند فسفر، پتاسیم و روی، آهن، منگنز و مس بر گیاهان تحمیل میشود و باعث عدم تعادل تغذیهای به دلیل کاهش جذب و یا اندام هوایی میشود. علاوه بر این، استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی در خاک نیز میتواند حاصلخیزی خاک را کاهش دهد، میکروبها و ماکروبیوتای مفید را مهار کرده و سفرههای زیرزمینی را آلوده کند.
یکی از رویکردهایی که ممکن است برای حل برخی از مشکلات فعلی تنشهای غیرزیستی در کشاورزی از جمله در دسترس نبودن ریزمغذیها در خاک مورد استفاده قرار گیرد، استفاده از میکروارگانیسمهای مفیدی است که به طور طبیعی با گیاهان مرتبط هستند که جایگزینهای اکولوژیکی هستند که فاقد آن هستند. باکتریهای خاک میتوانند مواد مغذی را با جذب زیستی، کمپلکس شدن توسط متابولیتها، فرآیندهای انحلال و کاهش اکسیداسیون تحت تاثیر قرار دهند. این فرآیندها میتواند منجر به انحلال ترکیبات و مواد معدنی نامحلول مواد مغذی و دفع گونههای غذایی از مکانهای تبادلی در خاک شود. علاوه بر این، باکتریها میتوانند مواد مغذی را با تولید پروتونها، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی و سیدروفورها بسیج کنند. این میکروارگانیسمها به عنوان ریزوباکتریهای محرک رشد گیاه PGPR)1 ) شناخته میشوند. به نظر میرسد PGPR با حل شدن و افزایش فراهمی زیستی مواد مغذی ضروری، تولید و تعدیل هورمونهای گیاهی، سنتز آنزیمهای هیدرولیتیک و ترکیبات مختلف با اثرات بازدارنده بر روی پاتوژنهای گیاهی مانند آنتی بیوتیکها و همچنین بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک باعث رشد گیاه میشود.
مطالعه حاضر با هدف جداسازی باکتریهای مرتبط با درختان پسته وحشی دامغان و غربالگری خواص تقویتکننده رشد آنها از جمله محلولسازی فسفات و روی، آنزیم هیدرولیزکننده، تولید اسید ایندول استیک و هیدروژن سیانید و تحمل آنها به NaCl انجام شد. ما بر روی شناسایی جدایههای بالقوه PGPR با استفاده از توالییابی ژن S rRNA 16 تمرکز کردیم. رویکرد ما ارزیابی فعالیتهای محرک رشد پسته از طریق آزمون های گلدانی و در نهایت بهینه سازی رشد باکتری منتخب بود.
- از زمان شروع طرح تا 15 اردیبهشت جمع آوری نمونه های خاکی از باغات پسته ی مزارع دامغان انجام شد و ریزوباکتریهای موجود در آنها جداسازی، خالص سازی و نگه داری شد.
- در ادامه توانمندی باکتریها در تولید آنزیمهای هیدرولیتک و محلول سازی روی و فسفات با استفاده از آزمونهای کیفی میکروبیولوژی مورد بررسی قرار گرفت.
- بررسی توانمندی جدایهها در تولید هورمون گیاهی ایندول استیک اسید، ترکیب هیدروژن سیانید و هم چنین مقاومت آنها به رشد در حضور نمک بررسی شد. این آزمونها با همکاری دانشجویان کارشناسی تحت راهنمایی و نظارت دانشجوی کارشناسی ارشد، خانم امیراحمدی انجام شد.
- آزمایشات گلدانی انجام گرفت.
- سنجشهای گیاهی از جمله رنگیزههای فتوسنتزی، میزان آنتوسیانین، پرولین، ترکیبات فنلی انجام شد.
- شناسایی مولکولی جدایهی برتر با تعیین توالی ژن 16S rRNA آن و هم ترازی با ژنهای ثبت شده در پایگاه دادهی Eztaxon توسط دانشجوی دکتری آقای کوشا انجام شد.
- در نهایت بهینه سازی شرایط کشت تحت نظارت اینجانب و با همکاری همهی اعضای گروه انجام شد.
- روش پلاکت-برمن به منظور بررسی تاثیر فاکتورهای مغذی محیط کشت صنعتی بر رشد سویهی منتخب انجام شد.
آزمون محلول سازی فسفات |
آزمون محلول سازی روی |
آزمون کیفی بررسی تولید آنزیم لیپاز |
آزمون کیفی بررسی تولید آنزیم آمیلاز |
آزمون کیفی بررسی تولید آنزیم پروتئاز |
آزمون بررسی تولید هورمون گیاهی ایندول استیک اسید
آزمون بررسی تولید هیدروژن سیانید
بررسی مقاومت سویهها به ترتیب از سمت چپ به راست به 5% و 10% و 20% Nacl
آزمایشات گلدانی
آزمونهای فیزیولوژی گیاهی
استخراج DNA و تست PCR
بهینهسازی محیطهای کشت
نشست های هم اندیشی در راستای تحقق اهداف هسته
فعالیت های فرهنگی
کاشت 20 راس نهال سرو به مناسبت روز درختکاری و اهدای هر کدام از آنها به یک فعال زیستی
توزیع نذری بین دانشجویان در ایام ماه مبارک رمضان به منظور گرامی داشتن این سنت دیرینه
پاکسازی پارک دانشجو به مناسبت روز جهانی محیط زیست (طرح پاکسازی طبیعت)
تهیه و توزیع کیسه های پارچه ای بین دانشجویان و ترغیب آنها به استفاده از این کیسه ها به جای نایلون به منظور حفاظت از محیط زیست (طرح نه به پلاستیک)
طرح تفکیک زباله ها در سلف غذاخوری دانشگاه دامغان
مسابقه کتابخوانی
اهدای جزوه